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Dear Mr. Day:

The purpose of this letter is to respond to your September 15, 1997 letter and confirm several
points that we discussed during August 25, 1997 and September 5, 1997 telephone
conversations regarding the final rule pubhshedmthe&dgml_ﬂmon August 18, 1997, in
RSPA docket HM-225 (62 Fed. Reg. 44038).

First, the final rule in docket HM-225 provides alternatives to compliance with the long-
standing requirement in § 178.337-11(a}(1)(i) that "Each internal self-closing stop valve and
excess flow valve must automatically close if any of its attachments are sheared off or if any
attached hoses or piping are separated.” In lieu of an automatic closure system, an aiternate
requirement in § 171.5(a)(1)(iii) specifies that a person attending the unioading of a cargo tank
motor vehicle shall promptly activate the internal self-closing stop valve and shut down all
motive and auxiliary power equipment in the event of an unintentional release of lading to the
environment. Subparagraph 171.5(a)(1)Xiii)C) allows that a fully operational remote-
controlled system may be used to promptly activate the internal self-closing stop valve and
that:

the attendance requirements of § 177.834(1)3) of [the Hazardous Materials
Regulations (HMR); 49 CF.R. § 177.834(i)(3)] are satisfied when a qualified
person:

(1)  Iscarrying a radio transmitter that can activate the closure of the
internal self-closing stop valve;

(2)  Remains within the operating range of the transmitter; and

(3)  Has an unobstructed view of the cargo tank motor vehicle at all times
that the internal stop-valve is open.

During our conversations, you stated that if your clients choose to install remote-controlled
systems on their fleet of cargo tank motor vehicles, as permitted under § 171.5(a)}(1)ii}C),
they cannot comply with the "requirement" set forth in the second sentence of that
subparagraph, without employing a second operator.



Section 177.834(i)(3) requires a person attending the unloading of a cargo tank to be awake,
have an unobstructed view of the cargo tank, and be within 25 feet of the cargo tank. The
language in § 171.5(a)(1)iii}{C), quoted above, does not impose a new requirement, but
allows the operator to be more than 25 feet from the cargo tank if the operator has an
unobstructed view of the cargo tank, is carrying a radio transmitter that can activate the
internal self-closing stop valve and remains within the operating range of the transmitter.
Notwithstanding this provision, an operator who uses a remote-controlled system to promptly
activate the internal self-closing stop valve under §171.5(a)(1)Xiii{C) may remain within 25
feet of the cargo tank during unloading. It is our understanding that almost all unloading
operations from highway transports, as well as many unloading operations from bobtail tanks,
are to receiving tanks located within 25 feet of the cargo tank motor vehicle.

Based on our discussion of § 171.5(a}(1)1ii}{C), you indicated that you would advise your
clients that they can satisfy the requirement in § 171.5(a)(1)(iif) by installing a fully operational
remote-controlled system capable of stopping the transfer of lading by operation of a
transmitter carried by a qualified attendant, and that they are not required to take advantage of
the waiver provision in §171.5(a)(1)(iii}(C). You also stated, however, that you intend to
advise your clients that they may satisfy the attendance requirements in § 177.834(i)(3) by
having a single operator remain in proximity to, and maintain an unobstructed view of, any part
of the delivery hose during unioading, even when the operator does not have an unobstructed
view of the cargo tank. As I explained during our conversations, RSPA rejects that
interpretation of the §177.834(i)3) attendance requirements. It is neither safe nor in
conformance with the attendance requirements for a cargo tank operator to be out of sight of
the cargo tank during an unloading operation, particularly considering that liquefied petroleum
gas is highly flammable and that the vehicle's engine, a potential source of ignition in the event
of a leak at or near the cargo tank, is running during the unloading operation.

Because RSPA became aware of this erroneous industry interpretation of the long-standing
attendance requirements during public workshops held by the agency after issuance of the
interim final rule in docket HM-225, the agency believed it necessary to alert industry, in the
preamble to the final rule in docket HM-225, that the industry interpretation is incorrect.
Specifically, the agency stated:

RSPA rejects the industry’s interpretation of the long-standing operator
attendance rules in § 177.834(1)}(3) that a single operator satisfies requirements
for an unobstructed view of the cargo tank, and is within 25 feet of the cargo
tank, merely by being in proximity to, and having an unobstructed view of, any
part of the delivery hose, which may be 100 feet or more away from the cargo
tank motor vehicle, during the unloading (transfer) operation. The rule clearly
requires an operator be in a position from which the earliest signs of problems
that may occur during the unloading operation are readily detectable, thereby
permitting an operator to promptly take corrective measures, including moving
the cargo tank, actuating the remote means of automatic closure of the internal



self-closing stop valve, or other action, as appropriate. RSPA contends the rule
requires that an operator always be within 25 feet of the cargo tank. Simply
being within 25 feet of any one of the cargo tank motor vehicle's appurtenances
or auxiliary equipment does not constitute compliance.

62 Fed. Reg. at 44044,

In order to be in compliance with §177.834(i), an operator must be awake, must remain within
25 feet of the cargo tank and must have an uncbstructed view of the cargo tank during the
unloading process. Alternatively, under § 171.5(a)(1Xiii}(C), an operator may move to
positions beyond 25 feet of the cargo tank provided the operator maintains an unobstructed
view of the cargo tank, carries a radio transmitter that can activate the closure of the internal
self-closing stop valve and remains within the operating range of the transmitter.

Finally, you asked what RSPA intended by imposing a March 1, 1999 expiration date for the
HM-225 final rule. Specifically, you question whether RSPA intended that all MC 330 and
331 cargo tank motor vehicles be retrofitted with passive systems that meet the current
requirements in § 178.337-11(a)(1)Xi) by the time the final rule expires. On August 18, 1997,
RSPA published an Advance Notice of Proposed Rulemaking in RSPA docket HM-225A (62
Fed. Reg. 44059) requesting comments regarding jurisdiction, emergency discharge controls,
qualification and use of delivery hoses, and attendance requirements. The questions posed in
the ANPRM are indicative of the range of options RSPA is considering. Nevertheless, your
clients may choose to install systems that meet the current requirements in § 178.337-
11(a)}(1)(i) if they so desire; the final rule simply provides a temporary alternative to
compliance with the § 178.337-11(a)}(1)Xi) requirements.

Sincerely,

WA

Nancy E. Machado <2
Attorney



